English Slovensko
Dom dva topola

Napotki za rehabilitante

Vljudno prosimo, da upoštevate zlasti naslednje napotke:

•  Ob prihodu v Dom dva topola se najprej zglasite v recepciji doma, kjer se z veljavnim osebnim dokumentom prijavite v evidenco gostov ter uredite druge formalnosti. Kot udeleženca rehabilitacije se vas razporedi v razpoložljivo sobo in se omogoči pomoč pri prenosu prtljage. Vsak gost doma prejme kartonček, na katerem je naveden vaš prihod in odhod ter vrsta obroka (polpenzion, polni penzion, posebna dieta, vegetarijanski meni, klasični meni). Izročite ga vodji strežbe v domski jedilnici, ki vas razporedi k mizi. Kartonček dobi tudi gost, ki naroči le posamezen obrok. Ravno tako se je v recepciji potrebno pravočasno dogovoriti za vegetarijanski jedilnik ali zdravstveno upravičeno dieto, dodatno naročiti ali odjaviti obrok je možno najkasneje do 9. ure dopoldan.
Udeleženci rehabilitacije, ki potrebujete fizično pomoč pri dnevnih in rehabilitacijskih aktivnostih in nimate spremljevalca se ob prihodu dogovorite z vodjo nege o obsegu pomoči negovalne službe v dnevnem in nočnem času.
•  Udeleženec skupinske obmorske obnovitvene rehabilitacije se po prijavi v recepciji zglasi v prostorih fizioterapije, kjer izročite potrjeno zdravstveno kartico in napotnico vašega osebnega zdravnika. Napotnico potrebujete za pregled pri zdravniku, ki vam določi vrsto in obseg fizioterapije ter masažo. Razporedi in časovni termini za pregled pri zdravniku, meritve, obravnavo na fizioterapiji in masaži, so na vpogled na oglasni deski pri recepciji doma in pri zgornji fizioterapiji. Od ponedeljka do sobote, ko se izvaja fizioterapija, so organizirane vodene dihalne vaje v parku doma. Hidroterapija se izvaja v posebni večji masažni kadi in manjši sedeči kadi, ki omogočata kvalitetno prekrvavitev celotnega telesa. Plavanje v morju je organizirano dopoldan in popoldan na prilagojeni plaži, na kateri je leta 2007 začel delovati tudi obnovljen terapevtski bazen z ogrevano morsko vodo.
•  Za vse informacije v zvezi z bivanjem se obračate na recepcijo, lahko preko internega telefona (klicna številka 9), ki je nameščen v vsaki sobi. Omogočeno je klicanje tudi izven doma, za odprtje zunanje linije je potrebno zaprositi recepcijo. V skupnem prostoru pri recepciji so nameščeni osebni računalniki, ki omogočajo uporabo interneta, za kar se dogovorite v recepciji. Telefonske stroške in stroške uporabe interneta poravnate ob odhodu na recepciji.
•  Za poslovanje doma skrbi uprava. Vsako leto se enega od sodelavcev doma zadolži za nemoteno bivanje v domu ter potek skupinske obmorske obnovitvene rehabilitacije, v letošnjem letu te naloge opravlja Vesna Susič. Nanjo se lahko obračate z vsemi svojimi vprašanji, pobudami oziroma mnenji.
•  Negovalna služba deluje podnevi v dveh izmenah in je na razpolago vsak dan od 7.00 do 23.00 ure. V obdobju skupinske obmorske obnovitvene rehabilitacije je organizirana tudi nočna dežurna negovalna služba v času od 23.00 do 7.00 ure. Dežurni negovalec je dosegljiv preko internega telefona (klicna številka 9).
•  Ker menimo, da je dobro počutje in medsebojno druženje enakovrednega pomena, v domu ne skrbimo samo za ohranjevanje zdravja. V ta namen za vsako skupino organiziramo prosto časovne aktivnosti. S koledarjem dogodkov je vsak udeleženec seznanjen z zloženko in na uvodnem srečanju. 
•  Za udobno počutje in kvalitetno bivanje v času bivanja v domu skrbi hišna gospodinja in sobarice, katerih naloga je skrb za čiščenje in pospravljanje sob (redna menjava posteljnine, brisač, krpic) in drugih prostorov doma. Prosimo, da k temu prispevate tudi sami s svojim odgovornim in aktivnim odnosom. Pričakujemo, da brisač, krpic, posteljnine in odej ne odnašate na plažo ali v park ali jih celo uporabljate za čiščenje invalidskih vozičkov.
•  Na vsakem ležišču v sobi je celotna posteljnina in dve brisači, medtem ko krpice dobite po potrebi v pralnici, vsak dan med 10.00 in 11.00 uro. Uporabljene brisače odložite na tla pod umivalnik in jih bo sobarica ob čiščenju v dopoldanskem času zamenjala, uporabljene krpice pa vrnete v pralnico.
•  V domski pralnici lahko operemo in zlikamo tudi vaše osebno perilo. Pranje zaračunamo po ceniku za posamezni kos perila (izjema so krpice); v ta namen je pralnica odprta za sprejem in izdajo perila vsak dan med 10.00 in 11.00 uro.
•  Vsi obroki se predvidoma strežejo v jedilnici, in sicer:
Zajtrk:     7.00h – 9.00h
Kosilo:   13.00h
Večerja: 19.00h
Kosilo in večerjo streže strežno osebje, zajtrk je samopostrežni in servirka nudi le najosnovnejšo pomoč. Prosimo, da jedilnega pribora in hrane ne odnašate iz jedilnice brez vednosti vodje jedilnice oziroma uprave doma. Tedenski jedilniki so obešeni na oglasni deski pri recepciji doma. Vodja kuhinje si pridružuje pravico do spremembe jedilnika.
•  Bife v pritličju doma je namenjen osvežitvi s hladnimi ali toplimi napitki in je odprt od 9.00 do 13.00, od 14.00 do 19.00 in od 20.00 do 22.00 ure. Okrepčate pa se lahko tudi na avtomatu za tople in hladne napitke ter manjše prigrizke, ki je nameščen pri recepciji doma. Bife na plaži deluje od junija do septembra od 9.00 do 13.00 in od 14.00 do 19.00 ure (v primeru slabega vremena je zaprt).
Naprošamo vas, da ne povzročate hrupa v domu ali njegovi neposredni okolici med 23.00 in 6.00 uro.
•  Območje doma je varovano z video nadzorom. Vstop za pešce v dom je možen preko avtomatskih vrat pri zgornjem vhodu pri cerkvi na katera je iz zunanje strani nameščen senzor na stebričku desno spodaj ob vratih, iz notranje strani pa se vrata odprejo s pritiskom na zeleni gumb desno od vrat oziroma s senzorjem na tleh, ki zazna invalidski voziček. Na spodnjem vhodu pri parku, kjer je vstop za avtomobile, je za vstop preko avtomatskih vrat potrebno pozvoniti na domofon levo ob dovozu, ob izstopu se zapeljete z avtom do rampe in vrata se avtomatsko odprejo. Spodnji vhod je odprt do 23. ure, za vstop po tej uri, se dogovorite z recepcijo doma.
• Dom ne more zagotavljati parkiranja za vse goste, zaradi česar prosimo, da si poskušate tudi sami urediti parkiranje izven doma, v parku pa parkirate le na za to predvidenem mestu in ne vozite po zelenicah.
•  Dom nima prostorskih možnosti, da bi gostje s seboj pripeljali tudi svoje domače živali. V skladu z Zakonom o zaščiti živali je dovoljen vstop tistim šolanim psom, ki so vodniki in opravljajo še druge pomoči za invalide.
• Dom dva topola je ustanova, kjer se izvaja zdravstvena dejavnost, zato kajenje po sobah in skupnih prostorih ni dovoljeno. Prav tako se omejuje kajenje pred recepcijo in na prilagojeni plaži Doma dva topola.
•  Hišni red, ki je obešen na vidnem mestu v vsaki sobi, ureja še vrsto drugih pomembnih stvari, ki jih v teh napotkih nismo zajeli in je zato koristno, da se z njimi sami seznanite.
• In kako do nas? Če prihajate po koprski obvoznici izberite izvoz Izola, v prvem semaforju zavijete desno in sledite oznakam »Dom dva topola« na tablah.

Želimo vam, da prijetno preživite skupinsko obmorsko obnovitveno rehabilitacijo!

Društvo distrofikov logo
Dom dva topola

DOM DVA TOPOLA
Levstikova 1
6310 Izola

Tel:  05 / 66 00 500
Fax: 05 / 64 17 500
e-pošta:e-kontakt

Vreme Izola
© 2010 Dom dva topola d.o.o